TESLA MODEL Y - FÄLGAR , HJUL OCH VINTERDÄCK

Posted by:ivona

LÄTTA HJUL REVOLUTIONERAR TESLA MODEL Y OCH FRIGUS EV ICE 3-DÄCK ÖKAR BILENS RÄCKVIDD

I den här artikeln kommer vi att utforska hjulvärlden och hur de fungerar på elbilar som Tesla Model Y. Tesla Model Y har varit ett efterlängtat tillskott till den europeiska bilmarknaden, och den har äntligen anlänt. Model Y levereras fabriksmonterad med hjuldimensioner på antingen 19x19,5 med 255/45R19-däck, eller 20x9,5 med 255/40R20-däck. STRO (Scandinavian Tire and Rim Organisation) och vårt eget interna team rekommenderar, med goda skäl, hjuldimensioner på 19x8,5 respektive 20x9. Smala hjul innebär lägre vikt. Genom att ha en lämplig fälgbredd i förhållande till dina däck förhindrar du att köra på, och möjligtvis skada fälgkanten. För att efterfölja EU:s bestämmelser gällande hjulkonfiguration rekommenderar vi ET35 till ET40 för ett bättre utseende med mer utåtriktade hjul.

Tesla-model-Y-däck och fälgar

TESLA OPPGIR 32 KM REKKEVIDDEFORSKJELL MELLOM 19 OG 20 TOMS HJULENE

Tesla oppgir at forskjell i rekkevidde mellom original 19'' og 20'' hjul er ca. 32 km, og vektforskjellen er ca. 1 kg/hjul, dvs. 4 kilo totalt. Det viser forskjellen i energiforbruket når en felg både er tyngre og felgringen går litt lengre ut i radius.

Et annet viktig forhold er at Tesla Model Y Long Range utegaven har liten nyttlast, se tabellen nedenfor. Anbefalte lettere hjulkonfigurasjoner med lettere felgring øker ikke bare rekkevidden men også bilens nyttelast. Det er viktig at man ikke har mye overlast hvis det skjer en ulykke om vinteren, fordi bøter og avkortning på forsikringsoppgjøret kan være en nedside her.

BILMODELL  VEKT*(EKS.FØRER) TOTALVEKT  NYTTLAST INKL. FØRER GEVINST → ZAX ELBILFELGER
vekt* er typegodkjenningsvekt

Din bil kan veie mer pga felg & utstyr
Dette veier bilen

uten ekstrautstyr
Maks tillatt

vekt inkl. alt
Omfatter fører +

passasjerer + bagasje
redusert hjulvekt vinterhjul

Se forslag! Klikk på tallet
Tesla Model Y Performance 2007 2634 552 29 kg gevinst→21 til 19'' hjul
Tesla Model Y Performance 2007 2634 552 36 kg gevinst→21 til 18'' hjul
Tesla Model Y LR with OE 19'' 1984 2371 387 22 kg gevinst →19 til 18'' hjul
Tesla Model Y LR with OE 19'' 1984 2371 387 12 kg gevinst→19 til 19'' hjul
Tesla Model Y LR with OE 20'' 1984 2371 387 28 kg gevinst →20 til 18'' hjul

 

TESLA MODELL Y-PRESTANDA LEVERERAS ENDAST MED 21 TUMS STAGGERED (olika bredd fram och bak) FRÅN ÅTERFÖRSÄLJARE OCH VI TROR ATT DE MEST SKICKLIGA FÖRARE KOMMER ATT BYTA TILL 18 ELLER 19-TUMS MED SAMMA HJULSTORLEK FRAM OCH BAK

Det finns små skillnader mellan Model Y och Y Performance. Båda modellerna kan använda hjul från 18 tum, och offset (ET) är samma för båda modellerna. Den 21-tums förskjutna konfigurationen är inställd med ET48 på bakaxeln så att de bredare däcken passar hjulhus. På helt perfekta vägar med yta som ett stormarknadsgolv kan 21 tum fungera (i teorin) bra på Tesla Model Y Performance. Verklighetens vägkvalitet är att nästan alla vägar i Norden och Europa består av gupp och hål. 35-profil ger nästan ingen dämpning och Model Y och Y Performance fins kun utan luftstötdämpare. Resultatet av ett möte med ojämnheter i vägbanan blir kraftiga kast i bilen och speciellt i kombination med en sväng kommer bilen att tappa greppet på ett litet ögonblick. Detta upplevs även med däckdimensionen 255/45R19 på originalfälgen 19x9,5, eftersom hjulet är för brett och ger däckspänning. 19x8,5 är branschstandarden för 255/45R19, och om du vill ha extra komfort och vinteregenskaper rekommenderas 245/50R19 Frigus EV Ice 3 på hjul med ET40. Då får du det mest optimala 19-tums vinterhjulset.
I den här artikeln kommer vi att utforska hjulens värld och hur de presterar på elbilar som Tesla Model Y och YP. Tesla Model Y har varit ett efterlängtat tillskott till den europeiska bilmarknaden, och den har äntligen kommit till våra kuster. Model Y levereras fabriksutrustad med hjuldimensioner på antingen 19x19,5 och 255/45R19-däck, eller 20x9,5 med 255/40R20-däck. STRO (Scandinavian Tire and Rim Organisation) och vårt eget interna team rekommenderar hjuldimensioner på 19x8,5 respektive 20x9, och med goda skäl. Smala hjul betyder mindre vikt och att ha en lämplig fälgbredd i förhållande till dina däck hindrar dig från att köra på och potentiellt skada fälgkanten. För att följa EU:s regler för hjulkonfiguration rekommenderar vi ET35 till ET40 för ett bättre utseende med mer utåtvända hjul.
fälgar-tesla-model-y-performance-18-tums-fälgar-som-passar

FÖR ATT UNDVIKA ATT DÄCKEN FÖRLORAR VÄGGREPP PÅ VÅTA VÄGYTOR ÖKAR ENERGIKRAVEN AVSEVÄRT. VI REKOMMENDERAR FRIGUS EV ICE 3 - VÄRLDENS FÖRSTA OPTIMERADE DÄCK FÖR ELBILAR.

Eftersom ytvatten kan lyfta en bil från vägytan - ett fenomen som kallas vattenplaning -, är det enkelt att förstå varför det krävs så mycket energi av framdäcken för att trycka sig igenom ytvattnet på våt asfalt. Klicka på bilden för att lära dig mera om däcket.

 Tesla-modell-y-vinter-däck-och-vinter-hjul

TRÖGHETSMOMENT SPELAR EN VIKTIG ROLL I EV-HJUL OCH DETTA GÄLLER ÄVEN FÖR TESLA MODEL Y

När det kommer till motorsport och cykling är det allmänt känt att hjulen ska vara så lätta som möjligt med en så stor radie som möjligt. Även om viktskillnaderna mellan olika däckmärken kan verka nästan omärkbara kan dessa skillnader ha en betydande inverkan på hjulen. Smidda hjul väger mindre än gjutna hjul, och ”rotary” smidda hjul erbjuder det enklaste sättet att minska hjulets vikt. Hjulen som används i motorsport har en betydligt mindre radie än Tesla Model Y, och vid varje kilo i viktminskning minskas energiförbrukningen med ungefär 7 HK. Hjulen på Tesla Model Y har en mycket större radie, vilket sparar 10-11 HK per kilo i viktminskning, med ännu större energibesparingar om vikten minskas uteslutande i ytterkanten på fälgen.

Genom att googla "hjulvikt vs hästkraft" kommer många relevanta artiklar att dyka upp. Klicka på bilden nedan för att se vad vi menar.

DE MEST POPULÄRA ZAX-VINTERHJULEN 2021/22 FÖR TESLA MODEL Y - SUPERLÄTT DESIGN.

Klicka på bilden nedan för att se dagens erbjudande. Vid beställning  fyller du i dina uppgifter och klickar på skicka, så svarar vi manuellt med betalningsalternativ. Du kan redigera eller avbryta din beställning när som helst före fraktdatumet.

fälgar-for-tesla-model-y-black-zax-wheels-vinterdäck-frigus-ev

18 TUMS HJUL: BEPRÖVADE PÅ MODEL Y

Titta på videon som TeslaBjørn skapat här nedan där han betygsätter Model Y utrustad med 235/55R18 Winrun-däck på superlätta ZAX Turbin X-hjul. Vi har en rad fantastiska 18 tums-vinterdäck till Tesla Model Y. Användningen av 18 tums-hjul istället för OE Tesla Model Y-hjul på 19 tum ger besparingar på 5 kg, vilket minskar energiförbrukningen med 50 HK under normala förhållanden. Se våra rekommendationer på denna webbplats.

tesla-model-y-18-inch-wheels

TESLA MODELL Y VINTERHJUL SOM ÖKAR KOMFORT OCH RÄCKVIDD

Många saknar luftfjädringen på Model Y och vill ha liknande komfort. Då är 18-tums superlätta hjul den närmaste lösningen. Högre däckprofil ger betydligt smidigare körupplevelse. Lättare hjul ger mindre slag i hjulpositionen vid gupp, och lägre hjulvikt ger mindre buller och lägre energiförbrukning.

Fälgar-Tesla-model-y-hjul-18-tums,vinterdäck

TESLA MODELL Y MED 18 TUMS FÄLGAR OCK DÄCK ÄR NÄSTAN SOM FJÄDRINGAR. BETYDLIGT BÄTTRE RÄCKVIDD OCH LÄGRE HJULBULLER

Klicka på bilden nedan för att se alla konfigurationer i 18 tom

tesla-modell-y-18-tums-däck-fälg

TESLA MODEL Y FÄLGAR TIPS - UNNVIK BREDA, STORA FÄLGAR SOM ACKUMULERAR MASSOR AV SMUTS UNDER VINTERN

Täta turbinhjul ackumulerar stora mängder smuts under vintern, särskilt på bakhjulen. Normalt kan 1-2 kg lager av lera som är ojämnt fördelade runt hjulet tvättas bort, vilket resulterar i en obalanserad vikt. Hjul med mer öppna ekrar gör det lättare att skrapa bort smuts från utsidan. OE-hjulen på Tesla Model Y måste avlägsnas för att rensa ut den lagrade smutsen, helst två eller tre gånger under vintersäsongen.
 
Vi har listat några jämförelser mellan OE Tesla-hjulen och ZAX-hjulen som vi rekommenderar för Tesla Model Y. Ta en titt på jämförelsen mellan 19 tums-hjulen nedan. Du kommer att få se vår rekommendation om den optimala bredden av en fälg baserat på storleken på däcket samt bilen i sig. Hjulets inpressningsdjup förblir det lämpliga värdet och hjulets mitt kommer att vara i samma läge som OE. Somliga är av åsikten att bredare fälgar kommer att ändra positionen av däcksidan, men så är inte fallet. Se beräkningarna och skillnaden på omkretsen genom att klicka på den schematiska bilden nedan. Där kan du också se bilder av däcksidans position för våra rekommendationer i förhållande till originalen.

Tesla-model-y-fälgar-som-passar-sorte-vinterfälgar

EN JÄMFÖRELSE MELLAN ORIGINALHJULEN PÅ 20 TUM OCH ZAX-HJULEN

Här hittar du massor av utmärkta produkter av hög kvalitet med en elegant, modern design.

Fälgar-for-tesla-model-y-zax-sorte-elbilfälgar

ZAX GFORCE-HJUL ERBJUDER ETT "TEKNISKT STEG FRAMÅT" FÖR TESLA MODEL Y, VILKET FÖRBÄTTRAR BILENS EGENSKAPER

ZAX GForce-fälgarna är smidda med en superlätt sportdesign, vilket ger optimal ventilation till bromsarna samtidigt som de är lätta att rengöra under hela vintersäsongen.

Fälgarna kommer ut på marknaden under första kvartalet 2022 och finns nu tillgängliga att förhandsbeställa till rabatterade priser. Den första frakten av fälgar kan bli slutsålda innan de når hyllorna, så beställ tidigt för att undvika besvikelse. Vi har ett antal distributörer över hela EU, varav några storhandlar direkt från fabrikerna.

 

 

 

SE REGLER FÖR VINTERDÄCK FÖR ALLA LÄNDER I EU

Produktlista